De elektrische fiets heeft in de afgelopen jaren een steeds belangrijker plek ingenomen. Hij biedt senioren de kans om weer langere fietstochten te maken. Maar hij wordt ook veel gebruikt voor woon – werkverkeer, met afstanden van soms wel tientallen kilometers per dag. Bij zulk intensief gebruik is pechhulp elektrische fiets geen luxe. Want als je halverwege stil komt te staan is de resterende afstand veel te groot om die lopend af te kunnen leggen. Pechhulp elektrische fiets kan je dan helpen door de fiets te repareren of je met fiets en al naar je bestemming te brengen.
Verzekeringen met pechhulp elektrische fiets
Bij nagenoeg alle fietsverzekeringen kun je kiezen voor een aanvullende verzekering voor pechhulp. Je sluit dan een fietsverzekering af om de fiets te beschermen tegen diefstal en beschadiging. Voor een klein bedrag extra kun je ook hulp krijgen als je onderweg met de fiets strandt. Een module pechhulp voor de elektrische fiets is af te sluiten bij veel maatschappijen. Voorbeelden zijn Univé, ANWB, FietsNED, Allianz, Blij Dat Ik Rij, Laka, Kingpolis, Unigarant, Hema. De meeste verzekeringen worden afgesloten voor een periode van 1, 3 of 5 jaar. De premies voor de complete verzekeringen kosten minimaal € 65 per jaar.

Voor wie is pechhulp elektrische fiets bedoeld?
Als een fiets kapot gaat kan die vaak wel door jou zelf worden gerepareerd. De meeste fietsers kunnen wel een band plakken en ze hebben daar vaak wel het gereedschap voor bij zich. Toch zijn er ook wel mankementen die je onderweg zelf niet zomaar kunt oplossen, zoals een kapotte ketting of rem, een defecte accu of een storing in het elektrische circuit. Natuurlijk zijn er ook fietsers die zelf niet handig zijn. In dat geval is het fijn als je naar een alarmcentrale kunt bellen of appen, zodat die meteen een hulpdienst naar je toe sturen.
Doordat de elektrische fiets wordt gebruikt voor veel grotere afstanden dan een gewone fiets is pechhulp een optie die door veel eigenaren van een elektrische fiets wordt meeverzekerd. Bij korte ritten kun je nog wel lopend met de fiets op je bestemming komen, maar bij grotere afstanden lukt dat niet. Een elektrische fiets is bovendien zwaar om lopend mee te nemen. Elektrische fietsen worden tegenwoordig ook veel gebruikt door kinderen om naar school te fietsen. Ouders sluiten voor hen graag een verzekering met pechhulp af, zodat hun kinderen altijd thuis kunnen komen.
Wanneer kun je pechhulp inschakelen?
Je mag pechhulp om hulp vragen als je elektrische fiets door een defect niet verder kan rijden. Zoals een lekke band, een probleem met de remmen, een ketting die is gebroken of van de tandwielen is afgelopen, gebroken spaken, een niet meer werkende elektrische aandrijving of een kapotte accu. Als je gebruik maakt van een hulpdienst die reparatie als uitgangspunt heeft, zal de monteur ter plekke proberen het euvel te verhelpen. Als dat niet lukt word je naar huis of naar een reparateur gebracht. De meeste pechhulp diensten proberen je fiets echter niet te repareren, maar brengen je meteen naar een door jou opgegeven adres.

Is pechhulp elektrische fiets de moeite waard?
Fietsers zijn over het algemeen prima in staat om zichzelf te redden. Als ze pech krijgen en de fiets zelf niet kunnen repareren vinden ze altijd wel een oplossing om op de plaats van bestemming te komen. Soms gaan ze lopen, maar er wordt ook wel een kennis met een auto of een taxi gebeld om hen op te halen. De overlast is dus beperkt, en het komt in de praktijk ook bijna nooit voor dat je onderweg pech krijgt met de fiets. Toch is er bijna geen enkele reden te bedenken waarom je niet een verzekering voor pechhulp af zou sluiten.
De premie voor een aanvullende verzekering voor pechhulp is namelijk zo laag, dat het niet de moeite waard is om zo’n verzekering aan je neus voorbij te laten gaan. Vooral als je een keer bij slecht weer met pech langs de weg staat zal je blij zijn dat je toch zo’n verzekering hebt afgesloten. Want dan kun je de hulpdienst bellen. Die brengt jou en je fiets naar het door jou gewenste adres, zonder dat je daar iemand anders voor lastig hoeft te vallen.
Welke pechhulp verzekering elektrische fiets?
Bij het kiezen van een verzekering voor pechhulp elektrische fiets moet je eerst voor jezelf bedenken welk soort hulp je wilt krijgen. Er zijn twee opties. Ten eerste kun je kiezen voor een hulpdienst die meteen je fiets inlaadt en jou naar een adres naar keuze brengt. Je fiets wordt dan dus niet gerepareerd. Je kan ook kiezen voor een hulpdienst die eerst probeert om onderweg je fiets te herstellen. Pas als dat niet lukt word je met de auto naar een adres naar keuze gebracht. Alleen de ANWB Wegenwacht en FietsNED werken volgens deze methode. De andere pechhulp diensten zorgen alleen voor het vervoer van jou en je elektrische fiets.
Pechhulp elektrische fiets in de praktijk
Als je met de elektrische fiets strandt en een pechhulp verzekering hebt moet je eerst de centrale bellen. Die kijkt welke hulpdienst het dichtst bij jou in de buurt is en zal deze hulpverlener naar je toe sturen. Gemiddeld is de wachttijd bij pechhulp elektrische fiets 40 minuten. Vervolgens word je geholpen op de wijze zoals in de verzekering is afgesproken. Als er een reparatie plaats vindt moet je de kosten van eventuele nieuwe onderdelen zelf betalen. Houd er rekening mee dat een hulpdienst niet overal met de auto kan komen. Je moet je fiets zelf naar de dichtstbijzijnde plek brengen die voor auto’s bereikbaar is.
De beste pechhulp elektrische fiets vinden
De keus is groot op het gebied van verzekeringen pechhulp elektrische fiets. Het is lastig om de meest voordelige premie voor jouw situatie te vinden. Maar daarom gebruik van een vergelijkingstool. Op basis van het soort fiets, de leeftijd van de fiets, de aanschafprijs en je woonplaats krijg je een overzicht van de tarieven en mogelijkheden van de verschillende aanbieders. Soms kan een pechhulp verzekering worden ondergebracht bij een pechhulp verzekering voor auto’s, zoals bij Blij Dat Ik Rij.