De opkomst van elektrische auto’s is niet meer te stoppen. Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch rijden vanwege de voordelen op het gebied van duurzaamheid, lagere gebruikskosten en fiscale voordelen. Hierom is het belangrijk om rekening te houden met de grote verschillen tussen een elektrische auto en een traditionele benzine- of dieselauto, vooral als het gaat om pechhulp en verzekeringen en pechhulp. Daarom gaan we dieper in op de verschillen tussen deze en bespreken we waarom het verzekeren van een elektrische auto en het regelen van pechhulp voor deze voertuigen een beetje extra aandacht vraagt.
Elektrische auto’s versus benzineauto’s: de grootste verschillen bij pech
Hoewel zowel elektrische auto’s als benzineauto’s onderweg pech kunnen krijgen, zijn de oorzaken vaak verschillend. Bij een benzineauto kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met een lege brandstoftank, motorproblemen of defecten aan de uitlaat. Pech met een elektrische auto komt daarentegen vaker voort uit storingen in de complexe elektronica die deze voertuigen bevatten. Elektrische auto’s hebben meer computersystemen en software om de auto aan te sturen, wat betekent dat storingen in deze systemen vaker voorkomen.
Daarnaast is een van de meest voorkomende vormen van pech bij een elektrische auto een lege batterij. Hoewel moderne elektrische auto’s vaak een groot bereik hebben, is het niet ongebruikelijk dat bestuurders te maken krijgen met een lege accu als er geen laadpunt in de buurt is. Hier komt pechhulp voor elektrische voertuigen om de hoek kijken. Steeds meer verzekeraars bieden specifieke hulpdiensten voor elektrische auto’s, zoals mobiele laaddiensten waarmee je onderweg snel weer op weg kan.
Verder kunnen elektrische voertuigen pech hebben door problemen met de laadkabel, laadaansluitingen of zelfs de batterij zelf, die een zeer complex en duur onderdeel is. Dit soort problemen zie je uiteraard niet bij benzine auto’s, waar mechanische onderdelen vaak de bron van storingen zijn.
Verzekeren van een elektrische auto: waarop moet je letten?
Een autoverzekering elektrische auto vraagt om een andere benadering dan bij een traditionele auto op fossiele brandstoffen. Een van de grootste verschillen is de waarde van de auto en de technologie die erin zit. Elektrische voertuigen zijn doorgaans duurder in aanschaf dan vergelijkbare benzineauto’s, en de technologie, zoals de accu, brengt hoge kosten met zich mee bij schade of vervanging.
Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een verzekering die specifiek gericht is op elektrische voertuigen. Bij veel standaard verzekeringen is de dekking voor elektrische auto’s niet volledig, vooral als het gaat om schade aan de batterij. Een gespecialiseerde autoverzekering voor elektrische auto’s biedt vaak een ruimere dekking voor dit soort kosten. Een Nationale-Nederlanden autoverzekering kan je vinden voor traditionele auto´s maar ze kunnen ook speciaal zijn afgestemd op de behoeften van elektrische rijders, waarbij de batterij en andere belangrijke onderdelen volledig zijn gedekt. Kijk voor meer informatie over hoe je jouw elektrische auto kan verzekeren op hun website.
Een ander aandachtspunt is de mogelijkheid om je te verzekeren voor het vervangen van de laadkabel of andere accessoires die specifiek zijn voor elektrische auto’s. Diefstal van een laadkabel komt bijvoorbeeld steeds vaker voor, en een goede verzekering biedt hier ook dekking voor. Dit soort schades zie je natuurlijk niet bij benzine auto’s, die minder afhankelijk zijn van externe apparatuur om te kunnen functioneren.
Pechhulp voor elektrische voertuigen: essentieel voor zorgeloos rijden
Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt pechhulp vaak als een optie aangeboden. Maar bij een elektrische auto is het verstandig om ervoor te zorgen dat pechhulp inbegrepen is of dat je deze aanvullend afsluit. De aard van de pech bij een elektrische auto kan namelijk anders zijn dan bij een benzinevoertuig.
Zoals eerder genoemd, is een van de meest voorkomende vormen van pech bij een elektrische auto een lege batterij. Maar ook storingen in de software of elektronica kunnen voor problemen zorgen. Omdat elektrische auto’s vaak afhankelijk zijn van complexe computersystemen, kan een kleine softwarefout ervoor zorgen dat de auto niet meer wil rijden. Dit soort storingen zijn niet eenvoudig ter plekke te verhelpen en vereisen vaak gespecialiseerde kennis. Daarom is het essentieel dat je pechhulp afsluit die gespecialiseerd is in elektrische voertuigen, zodat je snel weer op weg kan. Tegenwoordig is dit belangrijker dan ooit, het AD stelt namelijk dat het aantal pechgevallen is verdubbeld de afgelopen jaren.
Een ander onderscheid met benzineauto’s is dat het vinden van een garage die jouw elektrische auto kan repareren niet altijd vanzelfsprekend is. Niet alle garages hebben de juiste apparatuur of kennis in huis om aan elektrische voertuigen te werken. Daarom bieden sommige verzekeraars, zoals Nationale-Nederlanden, een pechhulp service aan waarbij je naar een gespecialiseerde garage wordt gebracht als je pech hebt met je elektrische auto. Dit is een belangrijke overweging bij het kiezen van de juiste verzekering.